“In 2027 willen we als bedrijf geen restafval meer hebben. Dat houdt in dat al onze afvalstromen worden hergebruikt als grondstoffen voor nieuwe producten. Nu is nog 20% van ons afval ongescheiden. Ons doel is om dat tot eind 2025 met 80% te reduceren.”
“Het produceren van kleding is slecht voor het milieu. Kleding van gerecyclede grondstoffen kent over het algemeen de laagste milieubelasting. Bij de keuze voor nieuwe werkkleding voor onze monteurs en werkplaatsleiding was duurzaamheid daarom een zwaarwegend aspect. We hebben gekozen voor de meest duurzame variant waarin 65% gerecycled polyester is verwerkt.”
“Als Volvo Group Truck Center kijken we verder dan de dag van vandaag. We gaan ook voor een duurzaam personeelsbeleid. Ons doel: we willen dat mensen een leven lang prettig werken bij Volvo Group Truck Center en met plezier naar hun werk gaan. Om het werkplezier verder te verbeteren, hebben we de afgelopen jaren een aantal acties in gang gezet om processen te verbeteren.”
“Bedrijfsbreed hebben we het ‘Lean for retail’ concept omarmd. Hierbij laten we ons leiden door de volgende visie: het creëren van een cultuur waarin we continu duurzame verbeteringen doorvoeren om een eersteklas klantervaring te leveren aan al onze klanten. Dat doen we door het belang van onze klanten centraal te stellen en verspilling op een systematische manier te elimineren door middel van ieders betrokkenheid.
Vanuit deze visie voeren we duurzame verbeteringen door en verbeteren we werkprocessen in de breedste zin van het woord. Denk aan het implementeren van een gezamenlijke dag-start waar alle informatie die relevant is met iedereen wordt gedeeld.”
“Dat willen we bereiken door minder afval te produceren en door het restafval dat overblijft nog beter te scheiden. We willen het collega’s zo makkelijk mogelijk maken om afval gescheiden in te leveren. Dat doen we bijvoorbeeld door afval-eilanden te creëren. Bij zo’n afvaleiland staan verschillende containers voor verschillende afvalstromen bij elkaar, zodat er centrale plekken zijn voor het weggooien van afval.”
“Bij Volvo Group Truck Center creëren we een cultuur waarin we verbeterpunten structureel oppakken met elkaar.”
“Bij een aantal vestigingen hebben we het hele werkplaatsproces tegen het licht gehouden, vanaf het moment dat de klant aan de balie de sleutel afgeeft totdat het voertuig wordt opgehaald. Aan het begin van het traject schrijft iedereen voor zichzelf op waar hij of zij tegenaan loopt.
Vervolgens bespreken we met iedereen die bij dat traject betrokken is de bottlenecks en inventariseren we mogelijke verbeteringen. Op basis van de conclusies maken we een actieplan. Zo lossen we knelpunten op en zorgen we voor flow in het proces.”
“We maken graag gebruik van goede ideeën en kennis op de werkvloer.”
“In vier werkplaatsen werken monteurs en servicecoördinatoren inmiddels digitaal met tablets. Deze tablets vervangen de papieren werkorders. Het voordeel van een digitale werkwijze is dat alle informatie over het voertuig en de uit te voeren werkzaamheden overzichtelijk op één plek staat. Is er een wijziging in de werkorder? Dan kan deze eenvoudig worden aangepast, zonder dat er een compleet nieuwe werkorder gemaakt hoeft te worden. Ook eventuele foutcodes en andere relevante informatie over de truck kunnen monteurs in één oogopslag zien op de tablet. Verder hebben ze hiermee eenvoudig toegang tot handboeken en andere relevante technische informatie.”