Twee Volvo FH16 10x4 zwaartransport trekkers voor C. Zwagerman Exploitatie

C. Zwagerman Exploitatie heeft twee Volvo FH16 750 10x4 zwaartransport trekkers in gebruik genomen. De trucks worden ingezet voor exceptioneel transport van kranen, machines en installaties. Het bedrijf uit Nederhorst den Berg koos onder meer vanwege de kracht en het rijcomfort in moeilijk begaanbaar terrein voor deze configuratie. De levering kwam tot stand in samenwerking met Volvo Group Truck Center in Almere.

C. Zwagerman Exploitatie houdt zich hoofzakelijk bezig met vervoer en (de)montage van hijskranen, machines en installaties in binnen- en buitenland. “Volvo Trucks loopt voorop in het zwaartransport en biedt met de Volvo FH16 met 750 pk en een koppel van 3550 Nm de beste en meest krachtige truck”, vertelt eigenaar Cor Zwagerman. “We hebben goede ervaringen opgedaan met FH16-trekkers en daarom kiezen we nu ter vervanging van twee andere trucks weer voor dit type.”

I-Shift met kruipversnellingen
De Volvo’s FH16 zijn af fabriek geleverd als 8x4-trekkers. Terberg Techniek in IJsselstein heeft er een 9-tons gestuurde Volvo-voorloopas bijgeplaatst. De zwaartransport trekkers zijn zeer goed manoeuvreerbaar door Volvo Dynamic Steering en de Volvo I-Shift-versnellingsbak met kruipversnellingen voor- en achteruit. “Dat is een van de redenen dat wij voor Volvo Trucks kiezen”, zegt Zwagerman. “Met deze trucks komen we heel vaak op minder goed begaanbaar terrein, zoals bouwplaatsen. Dankzij I-Shift met kruipversnellingen komen we onder alle omstandigheden weg, ook vanuit stilstand en met de zwaarste machines of kranen op de dieplader.”

Volvo Engine Brake Plus
Bij de configuratie was er speciale aandacht voor de remkracht. Zwagerman: “We komen met deze trucks zeer regelmatig in het buitenland en moeten ook weleens over heuvels of bergen met een stijgings- en dalingspercentage van 10%. Het treingewicht van trekker, dieplader en lading kan oplopen tot 180 ton dus zeker bij het dalen is extra remkracht noodzakelijk. De compact retarder biedt in combinatie met Volvo Engine Brake Plus extra remvermogen.”

De zwaartransport combinaties zijn tot stand gekomen in samenwerking met verschillende gespecialiseerde partijen. Naast Volvo Group Truck Center Almere waren dit Vlastuin, die een kistenwand bouwde achter de cabine, en spuiterij Wish Lichtenvoorde. Nooteboom heeft nieuwe diepladers voor deze trucks geleverd. De Volvo FH16 zwaartransport trekkers zijn met het oog op optimale inzetbaarheid overigens voorzien van schuifschotel zodat verschillende diepladers getrokken kunnen worden en het mogelijk is om met alle beladingen het gewicht goed te verdelen.

Prima service
Het wagenpark bestaat nu uit zeventien trekkers, waarvan de helft Volvo-trucks. Zwagerman: “Naast de kwaliteit van de trucks, speelt ook de relatie en de prima service van dealer Volvo Group Truck Center een belangrijke rol bij de opeenvolgende keuze voor Volvo-trucks.”