Mammoet kiest voor 3x Volvo FMX 420 8x4 met Liebherr kraan

Voor het verticaal en horizontaal verplaatsen van hoogliggende lasten heeft het internationaal bekende hijs- en transportbedrijf Mammoet onlangs drie Volvo FMX 8x4-bakwagens met Liebherr telescoopkraan in gebruik genomen. Met de truck-kraancombinaties verwacht Mammoet te besparen op brandstofverbruik, onderhoud en slijtage. De Volvo-trucks werden afgeleverd door Volvo Group Truck Center Rotterdam.

De drie kraanwagens zullen in Nederland en aangrenzende landen worden ingezet voor allerhande hijswerkzaamheden op onder meer raffinaderijen, scheepswerven en in weg- en waterbouw. De zelfstandig aangedreven telescopische kraanmasten, type Liebherr LTF 1060 4.1,  hebben een mastlengte van 40 meter en een hijscapaciteit van 60 ton. In het streven om drie zelfrijdende kranen te vervangen door truck-kraancombinaties kwam Mammoet al snel uit op Volvo Trucks. Arthur Simons, coördinator Core Equipment: “Volvo Trucks bleek uniek in het aanbod van een af fabriek 8x4 bakwagen die is voorbereid voor de opbouw van een bovenwagen met kraanhuis. Het merk is in onze branche bekend om dit soort uitvoeringen en heeft bovendien veel ervaring met Liebherr.”

Veiligheid op één

Naast de af fabriek compatibiliteit met de kraanopbouw speelden ook prijskwaliteitverhouding, comfort en veiligheid mee in de keuze voor Volvo Trucks. “Veiligheid staat bij ons op één,” verklaart Simons, “niet alleen in het verkeer maar ook op de werklocatie. De Volvo FMX is bijzonder bedieningsvriendelijk; door zaken als een extra instaptrede en een dakbeugel aan de ladder is er bijvoorbeeld praktisch geen struikelgevaar rond de kraan.” Naast de rijhulpsystemen en veiligheidsvoorzieningen die standaard behoren tot het Active Safety-pakket, zijn de trucks bij Volvo Group Truck Center Rotterdam voorzien van zijafscherming, achteruitrijcamera, zwaailampen en extra werkverlichting.

Ontzorgd

Simons is tevreden over het aankoop- en aflevertraject. “Bij de dealer is proactief meegedacht over de specificaties en ook in praktisch opzicht hebben zij ons op allerlei punten ontzorgd. Bijvoorbeeld met het op kenteken zetten van de kraan en het afstemmen van de voertuigaanpassingen met de RDW.” De aflevering vond plaats bij de Mammoet-vestiging in Hoogvliet, waar de trucks ook gestationeerd zullen worden. 

Over Mammoet

Mammoet ondersteunt opdrachtgevers in de mijnbouw-, energie-, petrochemische,  civiele en offshore sector bij het verbeteren van de efficiency van constructiewerkzaamheden en het optimaliseren van de productiviteit van fabrieken en installaties. Hiervoor biedt het bedrijf oplossingen voor het hijsen, transporteren, installeren en demonteren van grote en zware constructies. In de visie van Mammoet draait daarbij alles om tijd: uptime, turnaround time en time-to-market. Het streven om deadlines naar voren te halen wordt gedeeld door iedereen bij Mammoet en komt terug in alle aspecten van de dienstverlening. Of het nu gaat om het creatief zoeken naar een oplossingsconcept, een doordachte planning of een veilige levering.