Jovetra in Valkenburg (Zuid-Holland) verhuurt rijplaten, draglineschotten en bouwhekken aan bedrijven en  particulieren. Voor het efficiënt en veilig transporteren, laden en lossen van haar materialen werkt de onderneming  met gespecialiseerde bouwtrucks. De nieuwste aanwinst is een Volvo FMX 460 10x4 widespread kraanwagen, geleverd door Volvo Group Truck Center Rijnsburg.

De nieuwe bouwtruck dient deels als vervanging, deels als uitbreiding in het wagenpark van Jovetra; de acht jaar oude Terberg 10x4 blijft als reservevoertuig paraat. De goede ervaringen met deze truck waren aanleiding voor technisch directeur Ard Jongeneel om met Volvo Group Truck Center Rijnsburg om tafel te gaan. Het resultaat is een Volvo FMX 10x4 widespread (gestuurd) met een zorgvuldig uitgebalanceerde asbenutting.

Optimale stabiliteit

Terberg Techniek in IJsselstein monteerde de af fabriek meegeleverde Volvo 10-tons voorloopas onder een Volvo FMX 8x4 en vergrootte de as-afstand van het aangedreven tandemstel. Hierdoor is een maximaal GVW van 50 ton gerealiseerd: een stevig fundament voor de Jonsered 27 tonmeter laadkraan. Voor optimale stabiliteit zijn de achterste drie assen voorzien van dwarsstabilisatie en hydraulische vering. Deze vering is wat stugger en kan bovendien worden vastgezet tijdens het uitleggen en oppakken van de zware stalen rijplaten.

Volvo I-Shift

“Stabiliteit is essentieel voor de veiligheid van onze chauffeurs en de directe  omgeving”, vertelt Jongeneel. “Ook de aandrijflijn draagt in belangrijke mate bij aan de veiligheid. De I-Shift automatisch schakelende versnellingsbak kan vanaf de kraan zeer precies worden bediend, waardoor het voertuig geen onverhoedse bewegingen maakt maar heel soepel en solide te besturen is.” De Volvo FMX is tevens voorzien van een extra veiligheidssysteem dat obstakels voor de truck detecteert en automatisch remt als er een botsing dreigt. “Naast veelzijdigheid en veiligheid valt ook de wendbaarheid van het voertuig op. Door de zeer compacte wielbasis en vier gestuurde assen is het gemakkelijk manoeuvreren. Hoe de situatie ter plaatse ook is, met deze truck hebben we een sterke troef in handen.”

Over Jovetra

Jovetra, voluit Jongeneel Verhuur en Transport, is gelieerd aan Jongeneel Transport. Met ruim honderd vervoerseenheden is dit bedrijf gespecialiseerd in het transport van gevaarlijke stoffen. Jongeneel investeert in een milieuzuinig wagenpark en is in het bezit van het Lean and Green certificaat, waarmee zij zich een actieve speler mag noemen in de duurzame logistiek.