Eerste Volvo FH 540 LZV-combinatie met Dual Clutch

Van Duijvenbode Transport (VDT) uit Rijnsburg nam onlangs een nieuwe Volvo FH 540 6x2 bakwagen met twee aanhangers in gebruik. Deze eco-combi is de derde in het wagenpark van de specialist in geconditioneerd LZV-transport. Uniek is de Dual Clutch in combinatie met een treingewicht van 60 ton. De primeur voor Nederland werd geleverd door Volvo Group Truck Center Rijnsburg.


De zware belading van zijn 25,25 m lange eco-combi’s was reden voor eigenaar Cock van Duijvenbode om de nieuwe Volvo FH uit te rusten met I-Shift Dual Clutch: ’s wereld eerste versnellingsbak met een dubbele koppeling voor trucks. “Doordat het koppel niet terugvalt bij doorschakelen, behoudt de truck zijn snelheid en wordt bespaard op brandstof”, legt de transporteur uit.

Wendbare combinatie
Ook de verdere configuratie staat volledig in dienst van het transportconcept waar Van Duijvenbode zich op toelegt: het vervoeren van stukgoed, bloemen(fusten), planten, groente en fruit met eco-combi’s. De bakwagen is onder meer voorzien van een gestuurde en hefbare naloopas. In combinatie met Volvo Dynamic Steering en gestuurde aanhangers levert dit een bijzonder wendbare combinatie op, waarmee eenvoudig tot aan de laaddocks gemanoeuvreerd kan worden. “De hele combinatie is bovendien luchtgeveerd”, vertelt Van Duijvenbode. “Met de Work Remote kunnen de laadvloeren op gelijke hoogte gebracht worden zodat alle laadbakken, met behulp van een bijzonder doorlaadsysteem, één lange sluis vormen. Tijdens het laden kan op de afstandsbediening de asbelasting worden uitgelezen.”

Elektronische communicatie
“Een betrouwbaar merk dat heel ver is in standaard oplossingen”, vat de transporteur zijn keuze voor Volvo Trucks samen. “Voorbeelden zijn de diverse aansluitingen en de elektronische communicatie tussen de aanhangers en de truck, camera’s, EBS met trailerrem en het TRS- koelsysteem. Daarnaast verloopt het contact tussen Volvo Group Truck Center en onze carrosseriebouwer zeer soepel. Bij de dealer werkt goed opgeleid personeel dat service hoog in het vaandel heeft. Het is een team dat, met een groot oplossend vermogen, snel anticipeert op elke situatie.”

Veiligheid
De Volvo FH 540 is voorzien van alle veiligheidsopties die horen bij de Active Safety- en Personal Safety & Security-pakketten. Veiligheid is een speerpunt in het beleid van Van Duijvenbode, evenals duurzaamheid en efficiency. Niet voor niets heeft het bedrijf een Tweede Lean & Green Star. In samenwerking met Royal Flora Holland en Container Centralen lukte het de transporteur om de CO2-uitstoot met ruim 35% te verlagen. “We rijden met grote volumes, beperken het aantal lege kilometers zoveel mogelijk en investeren in flexibele oplossingen. Met deze Volvo FH eco-combi’s kunnen we bijna elk soort werk aan.”

Persberichten VGTC Volvo